2 Oca 2009

Duyarsız insanlar cehennemi


Kanser hastası olan ve sonrasında da hayata veda eden bir hastanın yattığı yatağın hemen yan duvarında görmüştüm o cümleleri.
“Benim için her gün bir hediyedir” yazmıştı.
Daha bir çok cümle yazmıştı.
Ama bunu hiç unutamadım.

Bugün internette haberlerde gördüm 7 gencecik insan yok yere ölmüşler.
Her gün aslında “hepimize” bir hediyedir. Ama farkında değilizdir.
Yok yere ölmüşler hakikaten bu gencecik insanlar.

İnsan hayatına değer vermeyen bir toplumda yaşamanın şanssızlığıdır bu.
Hemen bir sürü haber/yorum çıkmış...karşılaştırmalar yapılmış. Bir takım mide bulandırıcı yorumları ise burada yazmayacağım elbette.
Ama çok yazıktır kalbi karanlık insanların arasında yaşıyor olmamız.

Bu 7 genç ihmalin kurbanıdır.
Eğer bir evde karbon monoksit gazına maruz kalma ihtimali varsa. O eve “karbon monoksit” dedektörü takılmalıdır. Takılır.

Takılmayan eve de doğal gaz ve bilumum karbon monoksit riskini yaratacak hiç bir sistem kurulmamalıdır. Bırakın her şeyi...standart olarak takılması gerekir.

Gencecik insanlarımızın ölmesi çok acı. Ama daha da başka insanlarımızın ölmemesi için bir an önce bu dedektör takılımı başlatılmalıdır. Mesela ABD’de bunların olmadığı ev yoktur. Orası ABD burası Türkiye laflarını hiç etmeyin...çünkü insan hayatına önem vermemizden ve duyarlı olmamız gerektiğinden bahsediyorum.

Yaşadıklarından ders alan toplumlar bir daha olmaması için neler yaparızı düşünür ve uygulamaları bir an önce hayata geçirirler. Olmadık yorumlar ve çirkinlikler ile günü geçirmezler. Biz ise duyarsız insanlar cehenneminde yaşadığımızdan önlem almayız. Almayacağız da.

Göreceksiniz. Bir kaç gün sonra boş verilecek. Unutulacağından değil, umursamadığımızdan ve bizim başımıza da benzer bir şeyin gelebileceğinin bilincinde olmadığımızdan.
Bencil olduğumuzdan.
Duyarsızlıkların doruğunda dolaştığımızdan.
Şımarıklığımızdan.

Eğer duyarlı insanlar olabilseydik...felaketler ile yüzleştikçe “kadermiş...zamanları gelmiş” gibi lafların ardındaki cahilliklere saklanmazdık.
Aynı şeyin başka insanlarımızın da başına gelmemesi için “çözüm nedir? alternatif planlar nedir?” diye düşünürdük.

Tıpkı herhangi bir medeni ülkede olabileceği gibi.

16 Yorum:

Aydan Atlayan Kedi on 2 Ocak 2009 22:04 dedi ki...

"Bize birşey olmaz, bizim insanımıza birşey olmaz" mantığı ile gittikçe daha çok şeyler olacak bizim insanlarımıza...Ölmek değil de bu umursamazlıklar yüzünden bu şekilde ölmek koyuyor insana...

Seyyah on 2 Ocak 2009 22:12 dedi ki...

çözüm nedir, nasıl önlem alınır, bir daha böyle bir olayın gerçekleşmemesi için ne yapmak gerekir konuşması gerekenler bunlar olmalı.. tabii burası kendi dışındaki insanların namusunu ve inançlarını sorgulamayı insan yaşamından daha önemli gören bir takım kişilerin adamdan sayıldığı bir ülke olunca konuşulan da gençlerin bir ihmalin kurbanı olması değil, o evde birarada ne yaptıkları ne şekilde bulundukları oluyor.. o kadar sinirliyim ki, bu duyarsızlık, insanın bu değersizliği, bu ayrımcılık ve bağnazlık, söylenen sözler... off ki ne offf...

Evren on 2 Ocak 2009 22:22 dedi ki...

İnanılır gibi değil, deprem oluyor yüzlerce binlerce insan ölüyor içki içtiler o yüzden deniyor. Doğalgaz sızıntısı oluyor. 7 pırıl pırıl üniversite öğrenci, Türkiyenin geleceği ölüyor. manşetler aynı...Ne işleri vardı, içtiler de oldu...İnanılır gibi değil, kimse Allahın insana verdiği aklı sorgulamıyor, kimse önce tedbirini alıp sonra yola çıkmıyor. İnanılır gibi değil benim ülkemin insanlarıbıraktım artık ileriye gitmeyi, olduğu yerde bile duramayıp sürekli geriye gidiyor, bağnazca, akılsızca, duygusuzca cümleler kurmaya devam ediyor. Çözüme değil de saçmalıklara sarılıyor. İnanılır gibi değil...

öykü on 2 Ocak 2009 22:24 dedi ki...

Aksam haberlerı ızledıgımde cıddı anlamda uzuldm.. Mıkrofon uzatılan bı ılgılı sahıs.. cuma namazına yetısıcem baska sorunuz yoksa dıyerek kestı sorulan soruların onunu. Muhabırlerden bı tanesı efendım zaten 3 katlı bı bınaymıs bı katında boyle bı sorun yasandıgı ıcın cagrılmıs gorevlıler boylesı bı durumda dıger katlarında uyarılması gerekmez mıydı dıye sorunca.. hayır dedı bızı sadece cagırıldıgımız katın sorumlulugu baglıyor.. Insanlar nasıl bu kadar rahat davranabılıyor benım aklım almıyor o genc ınsanların yok yere ölumu ıclerınde bı nebze de olsun.. bızım sorumlulugumuz olan bı olaydı bu.. keske bı baksaydık dusuncesını mınıcıkte olsa uyandırmıyor mu ?
her ne ıse dahasını yazamıyorum bıle cıddı anlamda uzgunum cunku.. Aılelerıne Allah sabırlar versın

Biraz on 2 Ocak 2009 22:49 dedi ki...

>Aydan Atlayan Kedi
Cahillik artarak devam ediyor. Sorumlulugunu ve yetkilerini bilmeyen insanlarin eline kalarak yasamak da ayrica kotu.

Biraz on 2 Ocak 2009 22:50 dedi ki...

>Nily
ayrimciligin ve de bagnazligin dorukta oldugu yillari yasiyorduk...cahilliklerin de gittikce artacagi yillara dogru kosarak gidiyoruz.

Biraz on 2 Ocak 2009 22:53 dedi ki...

>Evren
Bunlari diyen insanlar hakikaten kayip insanlardir...Kendi kaybolmusluklarindan dolayidir ki kendi gibi bilmektedirler diger insanlari da.

Insanlarin ayni sebeplerle (GAZ ZEHIRLENMESI) daha da olmemesi icin ne yapabiliriz diye dusunmek zor oldugundan bunlari yapiyorlar iste. Mahalle baskisi diyorlar...keske mahalle baskisi hayatimizi nasil daha iyi yapariz yonunde olsaydi...

Biraz on 2 Ocak 2009 22:55 dedi ki...

>oyku
Insallah yetismistir. Ama merak ettim acaba neler soyledi Allah'a....ama yok yok merak etmedim...ne soylerse soylesin bosuna belki de.

YALNIZLIK OKULU on 2 Ocak 2009 23:07 dedi ki...

SEvgili dostum bundan daha açısını söyliyim mi sana ...Vakit gazetisi bu olaya öyle bir manşet attıki artık insanlığımdan ve inaçlarımdan gerçekten soğudum...Yılbaşını kurlarsanız böyle olura getiren bir haber yayınladılar...Ölümü bile herşeye alet etmek insafsızlıktan başka birşey değil...

Biraz on 2 Ocak 2009 23:23 dedi ki...

>YALNIZLIK OKULU
Bir defasinda arkadaslarimdan biri cok guldugumuz bir sirada bana donup "cok gulme kalbin kararir" demisti...halbuki gulmek kalbi aydinlik yapan...piril piril isildatan bir eylemdir...ama bu arkadas kendi kalbi gibi biliyordu diger kalpleri de...o basligi atanlar da kendi karanliklarinda kaybolmusluklarini yaziyorlar belki de.

Yeşim Özdemir on 3 Ocak 2009 10:38 dedi ki...

Şimdi herkes çok üzgün... İnsanlar panik içinde evlerindeki doğalgaz tesisatının bakımlarını yaptırıyor. Yetkililer iş tanımlarının dışına çıkmayı akıl edemeyecek kadar kafasız ne yazık ki. Birileri bu işin peşine düşecek. Sonra ne olacak? Kocaman bir hiç!!! Herkes eski hayatlarna geri dönecek. Bilindik cehaletler yüzünden daha nice insan ölecek bu ülkede. O 7 genç de sevdikleri dışında çoktan unutulup gitmiş olacak bir sonraki yılbaşında...

Ferhanca on 3 Ocak 2009 12:12 dedi ki...

Bizde bu kadarecilik olduğu sürece tesadüflerel yaşadığımızı iyice anlıyoruz.
haberlede dinledim istanbulda kombi yıllık bakıam yaptırnalrın sayısı yüzde on muş bakarmısınız "saldım çayıra mevlam kayıar" şeklinde yaşamaya.
gece gelen ego ekibinin kapıyı çalmaları açılmadığı halde polis çağırmaması ve sadece üst katta zehirlene aile ile ilgilenmesi ciddiyet nerede bilmem..
yazık oldu çocuklara iyi yetiştirlmiş özenilmiş çocuklar.Allah ana babalarına sabir versin..

LÂL on 3 Ocak 2009 14:10 dedi ki...

sevgili Biraz; yazdığın şeylerin cevabını son cümlede vermişsin.. " tıpkı her medeni ülkede olduğu gibi" diyerek.. Hal böyle olunca korkum o ki bu , son havadis olmayacak...

Biraz on 3 Ocak 2009 15:39 dedi ki...

>Yeşim Özdemir
Hatta ilk heyecan gecince yarim bile birakilacak baslanmis isler. Cunku bilincli degiliz.

Biraz on 3 Ocak 2009 15:41 dedi ki...

>Ferhanca
Kadercilik var...
sonra belli yerlerde yetki sahibi insanlar ise teknik bilgilerden ve tecrubeden yoksun.
Hatta insancillik ve sevecenlikten ise tamamen uzak...

Biraz on 3 Ocak 2009 15:43 dedi ki...

>LÂL
Uzerine cahillik de eklendigi icin devam edecek bence de. Cesitli versiyonlarda devam edecek. Ta ki akillanana kadar. Akillanmaktan kastim...gerekli teknik onlemleri alip insanlari egitmektir baska da bir sey degildir.:)

 

Blog Listem

Hayattan ve Masallardan Biraz Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template