26 Nis 2011

Sınavlar üzerine.



Hayat her geçen gün zorlaşıyor. Sadece ülkemizde değil, dünyanın pek çok yerinde.
Yarışmalı bir hayat söz konusu ve bir şekilde daha iyi olanların kazandığı bir yarışa dönüşüyor.
Elbette şartlar adil olduğu sürece daha iyi olanlar kazanıyor.
Kimi ülkelerde bazı insanlar bilgi ve birikimlerinin daha iyi olması nedeniyle değil, başka meziyetleri ve kimi zaman bağlantıları sayesinde daha iyi (!) olup öne geçiyorlar. Bu durumlarda tabii ki bilgi ve birikim o kadar önemli değil.
Hayatın gittikçe zorlaştığı çok net. Eskiden 4 yıllık bir üniversite mezunu olmak yeterli iken artık bu yetmiyor. Uzmanlaşmak gerekiyor. Yabancı dil(ler) bilmek gerekiyor. Kısacası donanımlı bir insan olmak epey uğraştırıyor.

Kaliteli bir eğitim almak için sınavlar ise kaçınılmaz bir araç. Bizde hemen her şeyin kolaylıkla  laçkalaşma ihtimalinin yüksek olması ve hep bir taraf tutmanın verdiği dayanılmaz hafiflik bence son yıllarda iyice tavan yaptı.
İşsizlik, kaliteli eğitimin sınırlı olması ve milyonlarca insanın bu kaliteli eğitimi doğal olarak istemesi, bu sınav işlerini yüksek nitelikli bir şekilde yaptırtmayı gerektiriyor. Dünyada bu işlerin çok iyi yapıldığı sınavlar var. Ben şimdiye kadar şaibeli bir haber duymadım haklarında. Bu sınavların dünya çapında yapılması ise ayrı bir zorluk. Ama yine de bu bizim YGS, ALES,KPSS ve daha nicelerindeki arabesklikler yok. Bu sınavlar sonucunda insanlar Harvard, Oxford, MIT, Stanford, Yale, vs gibi dünyanın en kaliteli üniversitelerinde okumaya hak kazanıyorlar. Bu sınavlardan bazılarının isimleri TOEFL, GRE, USMLE, GMAT, SAT, MCAT vs.

Sınavlar eskiden kağıt kalem ile yapılırken, artık bilgisayarda yapılıyor. Soru havuzları çok geniş. Kişiye özel paketler yok. Kimse bilmiyor ya da acaba biliniyor mu diye soru işaretleri oluşturmuyor. Eskiden durumlarına göre ayda bir, veya iki ayda bir yapılan bu sınavlar, bilgisayarların hayatımızı istilasıyla birlikte istediğiniz zaman yapılabilmekte ya da çok daha sık bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Hani oldu da şaibeli bir şekilde bu sınavı kazandınız. Her şeyi kılıfına da uydurdunuz. O yukarıda yazdığım okullardan birine başladınız. Fazla uzun kalamayacaksınızdır. Her şeyi hileyle başardığınızdan dolayı o standartlardaki bir eğitime ne beyniniz ne de sabrınız yetecektir. Kendiliğinizden patlayacaksınız.

Bizim bu sürekli soru işaretlerinin dolandığı sınavları hazırlayan merkez ve oranın yetkilileri belki de uluslararası sınavları yapan uzman kişilerden yardım almalı. Sınav hazırlamak ve bunların milyonlarca insana uygulanması atla deve değil. Bu sistem zaten bilindik çözümü kolaylıkla olabilecek bir şey.

Belki de bilgi ve birikimi olan insanların bu sınavları hazırlamaması, yönetmemesi ve başlarında da yine bilgisi, tecrübesi olmayan yöneticilerin olması sınavların hakkıyla yapılamamasında en büyük engel.

4 Yorum:

Vladimir on 26 Nisan 2011 18:06 dedi ki...

Düzelme yolları yüzlerce, hepsi mantığın doğrultusunda ve oluşturulması imkansız değil ancak bunlardan hiçbiri belli ülkede uygulanmayacak çünkü daha da dibe inmeye ihtiyacı var insanların. Sanırım o zaman yeter ve debilecek kıvam oluşacak. Şu anda boş vermişlik ger tür yalan dolan ve hileye boyun eymiş durumda. İçi boşaltılmamış kurum kalmadı. İnsallık halleri buna dahil. Genelde bu böyle. Malesef :/

Biraz on 26 Nisan 2011 22:39 dedi ki...

Aslinda isin en tuhafi ise mesela kisinin bizzat kendisi icten ice yetersiz oldugunu bildigi halde neden hale yetki ve bilgi ve bunlarla birlikte sorumluluk gerektiren bir pozisyonu kabul eder? yani ici nasil rahat olur.
Bu mesela tipki cerrah olmayan bir adamin "tamam abi ya girerim ben ameliyata" deyip hastayi oldurup cikmasi sonrada evet siradaki diye seslenmesi gibi bir sey...Nasil ki boylesine bir seyi kimse yapmak istemezse ise...kurumsal seylere gelince neden herkes bilse de bilmese de hemen heves eder, pozisyon ister?
Bu bir cok alan icin gecerli. Dedigin gibi ici bosaltilmis kurum kalmamis...

FUNdy on 30 Nisan 2011 02:25 dedi ki...

Bu sinavlar hic olmasa egitim kurumlari var olabilir miydi acaba?

Biraz on 30 Nisan 2011 05:29 dedi ki...

Ya da dunyanin en iyi universitesi... diye baslayan cumleler kurabilir miydik?

 

Blog Listem

Hayattan ve Masallardan Biraz Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template