13 Ağu 2009

Kanserojen Hayatlar

Dünyada ve ülkemizde son yıllarda kanser vakalarında kayda değer bir artış var. Kendi ülkemize baktığımızda bazı kanser tiplerinin bölgelere ve hatta şehirlere göre bir özellik taşıdığını bile farkedebiliyoruz.

"Halbuki hiç sigara içmezdi...ama bak akciğer kanseri oldu adam"
ya da
"Bak içkisi bile yoktu...pankreas kanserine yakalanmış"...gibi laflar çevremizde dolaşır oldu. Bazen lafların dolaşmasına gerek kalmadan hastalığı bizzat yaşayan olduk/oluyoruz.

Dikkatinizi çekmek istediğim nokta kanserojen maddeler.

Kullandığımız şampuanda, sabunda...yediğimiz yiyecek ve içeceklerdeki kanserojen maddeler.

Sakın küçümsemeyin...bir takım markaları yıllarca kullanıyoruz ve içlerinde kullanılan kanserojen maddeler zamanla vücudumuzda birikiyor ve sonrasında sinsi sinsi DNAmızı etkiliyor...genlerimizi ve onların ürünü olan proteinleri.

Proteinler ki yapıtaşlarıdır vücudumuzun ...bunlarda meydana gelen bir takım bozukluklar, rol aldıkları sistemi acımasızca etkiliyor. Acımasızca etkiliyor diyorum çünkü o hiç istemediğimiz kanser gibi gelişmelerle karşılaşıyoruz.

Bir takım maddeler var bunlara dikkat edin...markete gidince üşenmeyin ve içerdiği maddeler kısmında o bir sürü kimyasal madde arasında bakın şu aşağıdaki isimler var mı...varsa koyun geriye.

İzin vermeyin vücudunuzda birikmesine ve sinsi sinsi sizi ele geçirmesine...bir de sakın demeyin “evladım biz zaten sigara içiyoruz...nolcak o şampuandaki, sabundaki kimyasaldan”. Hakikaten böyle demeyin çünkü eğer siz bizzat kendinize özen göstermezseniz... başkalarından size özen göstermesini hiç beklemeyin!

Ha bir de bir web sitesi var...orada da bir çok kozmetik ürününün, ne kadar zararlı ya da ne kadar iyi olduğunu araştırabilirsiniz. Her ürün yok ama gelişen bir site... tavsiye ederim.

http://www.cosmeticdatabase.com/

Bir de aşağıya yazacağım listeyi de göz ardı etmeyin yazın bir kenara...markete gidince bakarsınız...şu blog yazarı “Biraz” demişti dersiniz...dersiniz di mi?

Bu listede ki kimyasallar kanserojen etkili olan maddelerden bir kısmıdır. Her ürün de elbette bulunmuyorlar...iyi ki de bulunmuyorlar.

-
1, 4-dioxane
= Kanserojen bir maddedir. Genelde SODIUM LAURETH SULFATE ile birlikte bulunur. Çocuk şampuanlarında bile yer alabiliyor. Dikkat edin.

Diethanolamine (DEA)= Hormon çalışmasını aksatıcı/bozucu etkileri var. Vücutta “kolin” maddesini azaltıyor. Kolin, fetal beyin gelişimi için gerekli…hamileler uzak dursun DEA’dan.

Coal tar(kömür katranı)= Bazı kepek şampuanları, kaşınma önleyici kremler, hatta bazı ağız yıkama solüsyonları bu maddeyi içeriyor…Eğer kullandığınız marka da bu madde varsa…koyun geriye…atmayın sepete!

Formaldehyde(Formaldehit)= Bir sürü yan etkisi var. Bağışıklık sisteminden tutunda, solunum sistemine kadar zararlı etkileri var…Evet buda kanserojen. Bebek sabunlarında, tırnak parlatıcılarda da saç boyalarında oluyor.

Anti-bakteriyel maddeler= Bir takım el ve vücud sabunları antibakteriyel maddeler içeriyor. Sürekli kullanımı E. coli ve Salmonella enterica gibi hastalık yapan mikroplara karşı vücudun doğal direnç mekanizmasını olumsuz etkiliyor…Normal bir sabun ile ellerinizi güzelce yıkadınız mı bu da yeter. İlle de antibakteriyel etiket taşımasına gerek yok.

Fragrance= Özellikle yabancı ürünlerde mesela parfümlerde, kozmetik ürünlerinde bu kelimeyi görünce yine almayın o ürünü…Genelde bu FRAGRANCE ismi altında “phthalates” adlı kimyasal madde simgelenmekte (ya da gizlenmekte mi demeliydim?). Obezliğe yol açtığı gibi üreme sistemi üzerine olumsuz etkileri de olabilmekte.

-

NOT: Daha bir çok madde var ama ben en fazla denk gelebileceklerimizi yazdım.



Bu yazım ilk olarak MBde yayımlanmıştır.

8 Yorum:

özii on 13 Ağustos 2009 10:05 dedi ki...

Harika paylaşımına çok teşekkürler Birazcım

Haklısın bilmeden o kadar çok şey tüketiyoruz ki... Neredeyse önümüze her gelen madde kanserojen denecek hale geldik. Doğalını bulmak zorlaştı. Ama inatla pek çok şeye karşı direnenlerdenim.

Katkısız olsun , doğal olsun. bakalım ne kadar korunacağız. Tekrar teşekkürler

Biraz on 13 Ağustos 2009 15:42 dedi ki...

>ozii
tesekkurler ozii.
O kadar cok birikiyor ki vucudumuzda ve umursamiyoruz hic...dusunsene yillarca ve yillarca ayni seylere maruz kaliyor vucudumuz...sonunda ise biyolojik ve fizyolojik etkilerini goruyoruz.

isimsiz on 13 Ağustos 2009 16:02 dedi ki...

"Kanser" Günümüzün en önemli illet hastalığı haline geldi. Eskisine oranla çok daha fazla uyarıcı ve bilgilendirici kaynak var elimizde. Ama böyle olmasına rağmen, öyle sanıyorum ki insalarımız başa gelmeden önlem almıyor!

Elden geldiğince dikkat edip sağlıklı ve doğru beslenmeli! ve gündelik hayatta sık kullandığımız, sizinde vermiş olduğunuz ürünlerdeki içeriklere çok dikkat etmeliyiz.

Bir de, sevgi yönünden de en az sağlığımız kadar doğru beslenebilmeliyiz! Sağlığımızı bu duygusal açlıklarda bir o kadar olumsuz etkiliyor ve hastalığı daha çabuk tetikliyor!

Verdiğiniz bu önemli bilgiler için duyarlılığınız adına, çok teşekkür ederim...

Sağlık ve sevgi dolu, aydınlık günler dilerim...

Biraz on 13 Ağustos 2009 18:17 dedi ki...

>Esmir
Haklisin Esmir, daha cok bilgi var elimizde.
Hatta simdilerde hastaliklarin gen sebekeleri ortaya cikarilmakta...dolayisi ile elimizde tipki bir sehirin yol haritasi gibi ne nereyle baglantili hangi gen neye sebep oluyor gibi bilgilarimizde olacak...ve bir takim kimyasallarin bu trafigi nasil etkiledigi de anlasilacak...ve belki erken teshisin gercek temelleri atilacak bu sayede.
Sevgi ve selamlarimla.

upperBound on 13 Ağustos 2009 19:56 dedi ki...

Bir tavsiye:

Urunun "Icindekiler" kismi ne kadar kalabaliksa o kadar kacinin...Hele yiyecek maddelerinde...

Belgin on 14 Ağustos 2009 11:11 dedi ki...

Birazcim, kizim bir kac yil önce inek sütüne alerji oldugunda alismistik ailecek, her aldigimiz ürünün icindekiler bölümünü en ince detayina kadar okumaya, ne iyi bir aliskanlik kazandigimizi simdi daha iyi anliyorum. Ama insan önce neyin ne ettigini bilmeli, hele hele kozmetik ürünlerde hersey yabanci dilde, anlamayanimiz cok. Bende BackyardFlyer gibi, icerik listesi ne kadar kalabaliksa, o üründen uzak kalmali diye düsünüyorum:))
Paylasimin icin cok tesekkürler:)

Biraz on 14 Ağustos 2009 15:09 dedi ki...

>BackyardFlyer
Iyi bir fikir hakkaten!

>Belgin
Cok fazla kimyasala maruz kaliyoruz soludumuz havada, yedigimiz yieceklerde, kullanilan tum kozmetik urunlerinde...dolayisi ile kanser vakalarinin artmasina cok sasirmamali.

Biraz on 14 Ağustos 2009 15:11 dedi ki...

Bir kitap onermek isterim;

"Eat, Drink, and Be Healthy: The Harvard Medical School Guide to Healthy Eating"

Yazari:Walter C. Willett M.D.

Link: http://www.amazon.com/Eat-Drink-Be-Healthy-Harvard/dp/0684863375

 

Blog Listem

Hayattan ve Masallardan Biraz Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template