30 Mar 2010

Bireysel hastalık öngörü testleri


Pazartesi günü yazdığım yazıda bireysel genom analizleri ve tüm genom analizlerinin biyoteknoloji şirketleri tarafından başlatıldığını yazmıştım. Bazı şirketler ise bir takım hastalıklara genetiksel yatkınlığınızı ölçerek size yüzdeler ve ihtimaller dizisi, daha doğrusu öngörüsü sunuyorlar. Bu hastalık analizlerinin fiyatları 100 dolardan, 400 dolara, 1000 dolara kadar değişiyor. Bunlardan bir tanesi mesela 23andMe.

Geçenlerde New York Times gazetesinde bu konuda bir haber yayınlandı. Bu şirketlerin ve yukarıda ismini de verdiğim şirketin de pek iyi iş yapamadıklarından bahsediyordu. Son 1 yıl içinde iki kere işten çıkarmalarla yüzyüze kalmış çalışanları. 70 kişiden 40 kişiye inmişler. Bilim adamlarının özellikle genetikçilerin görüşü ise özellikle hastalık tahminlerinin hakikaten güzel bir fikir olduğu ama şu an için çok da anlamlı olmadığı şeklinde.

Mesela bir kadının meme kanserine hayatı süresince yakalanma ihtimali ortalama %12. Bu şirketlerde testlerini yaptıran bir araştırmacının (genetik üzerine çalışan bir doktor) sonuçları ise %10 çıkmış. “%10” ne anlama geliyor? diye soruyor doğal olarak. Bunu soran bir bilim adamı, sıradan bir merakli değil. Dolayısı ile alandaki gelişmeleri beklemek en sağlıklısı. Bu arada bu tip analizleri bu Amerikan şirketleri aracılığı ile yapan laboratuvarlar ülkemizde de var.

Size tavsiyem eğer böyle bir test yaptıracaksanız şimdiliık beklemeniz de yarar var. Ama eğlencelik olsun ben merak ediyorum diyorsanız bir şey diyemem.

Anlamlı test sonuçları ve etkili öngörüler için daha zamana ihtiyaç var.

0 Yorum:

 

Blog Listem

Hayattan ve Masallardan Biraz Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template