13 Oca 2011

Zamanda Yolculuk-2

Zamanda yolculuk pek çok şekilde mümkün ve bunun için ille de bilim kurgu bağlantısını kurmaya gerek yok. Google Labs’te orijinal bir çok araç geliştirilip sunuluyor. Arada o sayfalara bakıyorum. 
Yeni farkettiğim bir araç var oldukça yararlı. 
Zaman makinası adeta. 1800lü yıllardan bugüne gazete ve dergi ve son zamanlarda da modern haber araçları taranıp zamana göre dizilmiş. İster güne göre ister yıllara göre detaylı aramalar yapabiliyorsunuz. Kullandığınız kelimenin geçtiği zaman dilimlerinde gazete/dergi sayfalarını  taranmış olarak bulmak mümkün. Mesela “Mustafa Kemal” ya da “Atatürk  yazarak 1938’in 11 kasımına gitmek mümkün...10 Kasım günü ile ilgili haberleri yabancı basından okuyabiliyorsunuz. Adeta zamanda yolculuk gibi. O günün yorumları ve o günün havası yansıyor hemen. Haberin geçtiği sayfayı taranmış olarak açtığınızdan dolayı sayfadaki diğer haberleri ve reklamları okumak da mümkün. Ya da Osmanlı’nın son zamanları yabancı basına nasıl yansıyordu...ya da Çanakkale muharebesi. İlle de bize ait haberlere bakmak gerekmiyor tabii ki...Diğer başka aklınıza ne gelirse artık. Anahtar keilmeniz neyse ona göre yolculuğunuzu başlatıyorsunuz. Eğer bu aracı denemek isterseniz, adresi burada.

2 Yorum:

upperBound on 13 Ocak 2011 18:47 dedi ki...

Simdi bizim "tiklamaci gazeteci" ve "basin" tayfasi icin yeni bir ekmek kapisi acilmis oldu...Gazete web sayfalarinda basliklari gorebiliyorum: "Iste O yorum", "O yabanci gazetenin susu", vs. Hayir alintiyi dogru yapsalar gam yemeyecegim...

Biraz on 13 Ocak 2011 19:35 dedi ki...

>BackyardFlyer
Bence endisen cok gereksiz:) cunku ancak arastirmaci gazeteci buralara ulasabilir...tiklamaci gazeteci oraya anahtar kelimeyi girecek, ilgili yila/aya gidecek, taranmis gazete sayfasini okuyacak, ve hatta anlayacak ve hatta anladiktan sonra duzgun tarafsiz nakledecek...blemiyorum biraz zor gibi gorunuyor:)

 

Blog Listem

Hayattan ve Masallardan Biraz Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template